Alpes

Alpes

martes, 15 de marzo de 2016

Treballs personals.

Volem acabar el curs, i el blog, amb una entrada final. Després de tres mesos d'investigació, recerca i treball sobre l'Europa Alpina, hem arribat a conèixer bé aquesta regió, hem comparat diferents països amb la fi d'entendre una mica la regió en si.
Per acabar, penjem dos enllaços amb els treballs personals que hem desenvolupant la matèria tractada en les últimes quatre entrades.



Volem despedir-nos  amb una sel·lecció d'imatges d'aquesta regió obtingudes de google.









domingo, 13 de marzo de 2016

Economia alpina.

Acabarem finalitzant el blog amb l'última entrada de forma conjunta parlant una mica sobre l’economia de la nostra regió. Finalment, analitzarem individualment cada un dels països seleccionats, però veurem com, en general com en els altres punts tractats en les anterior entrades, les bases són molt semblants, i és degut a formar part de la mateixa regió alpina.

Liechtenstein, Àustria i Suïssa tenen com hem vist molts trets comuns. L’economia és un d’ells, i els Alps juguen un paper fonamental. El turisme d’hivern forma una part important de l’economia de la regió. La gran afluència de visitants es deguda a estacions d’esquí sobre tot a Suïssa i Àustria, que cada cop són més sol·licitades per europeus orientals, russos i americans.


SUÏSSA

L’economia suïssa es considera una de les economies capitalistes més estables, riques i modernes del món. Avui en dia, l'educació, la investigació i la innovació són els recursos més importants de Suïssa. A finals del segle XIX i principis del XX, la industrialització, el turisme i l'auge del sector financer es van convertir en els trets principals de la Suïssa moderna, que passava de ser un estat rural a ser un estat industrialitzat. Factors com la globalització i el progrés tècnic han fet que la tendència s'hagi dirigit cap a una societat basada en els serveis, el que avui en dia representa la majoria de la ocupació.



És característic també d'aquest país uns índexs de desocupació molt baixos en comparació amb altres països i un mercat també més flexible de l’habitual. Suïssa té una forta posició en la industria química, exporta industria metal·lúrgica, maquinària i vehicles però sobretot, instruments de precisió, com rellotges. També produeix instruments de música i de mesurament i, especialment, productes mèdics.



Tot i així, el seu creixement econòmic ha estat dèbil en els darrers anys. Com les noves tecnologies depenen cada cop més de la ciència, això ha promogut una intensificació de la investigació. Suïssa dóna una gran importància a l'I+D i s'hi inverteix molt, tant per part del sector privat com públic. Són també importants per a l'economia suïssa els serveis financers i les assegurances, molt per sobre dels països de la OCDE.
El turisme és un altre pilar important també per la qualitat de vida que ofereix i pels seus bells paisatges naturals. D'altra banda, Suïssa és seu d'algunes de les corporacions multinacionals més grans del món com per exemple, Nestlé. Pel que fa al marc monetari, l'estabilitat monetària suposa una condició financera òptima i de fet, la seva moneda és la única moneda important provinent d’una país petit a nivell internacional. És cert, però, que el nivell de preus és alt en consideració a altres països tot i que, com havíem comentat, la renta per càpita és també molt alta.


ÀUSTRIA

Àustria és un dels països més rics del món segons el seu PIB. La seva economia social de mercat està molt desenvolupada el que permet que el nivell de vida del país sigui molt elevat. Fins al 1980, moltes empreses van ser nacionalitzada, però en els últims anys la privatització ha reduït les empreses estatals.
Fomenta el lliure mercat (liberalisme econòmic), on es prescindeix dels bancs centrals, i no segueixen cap model matemàtic de predicció, ja que els consideren limitats. La bona economia d’Àustria és demostra en l’alt nivell de vida dels habitants doncs. El sector siderúrgic i les industries químiques, juntament amb el sector de l’electrònica són les que ressalten en l’economia austríaca.
La indústria és un dels punts forts d’Àustria, ja que està molt desenvolupada, però el turisme actualment s’ha convertit en una de les principals fonts econòmiques nacionals. Viena rep una gran quantitat de turistes internacionals durant tot l’any; al tenir els Alps austríacs, el turisme d’hivern és molt demanat. La qualitat de vida és bona, el sistema de seguretat social és obligatori, i està cobert a través dels impostos que els ciutadans paguen mensualment. Tot i que la industria sigui una de les bases econòmiques d’Àustria, les empreses són petites si les comparem a escala internacional, les empreses petites i mitjanes són les que predominen i no arriben mai a tenir més de mil empleats.
Àustria és el país de naixement d’importats personalitats històriques, com per exemple Freud, Mach, Hess o Wittgenstein. Però és també la seu d’importants economistes, de fet l’Escola d’Economia d’Austria destaca com una de les principals d’orientació de la teoria econòmica relacionada amb economistes com Hayek o Schumpeter.
Per altre banda, la relació d’Àustria amb la UE ha fet que es produeixin importants vincles amb altres economies europees; fins a la seva entrada, econòmicament estava estretament lligada a Alemanya, depenia de l’evolució de l’economia del seu país veí, però amb l’entrada a la UE aquesta dependència ha minvat.
Així doncs, l’agricultura suposa el 2% del PIB i dóna feina al 5% dels treballadors; la indústria forma el 31% del PIB i un 27% de mà d’obra. I finalment són els serveis els que amb un 76% completen el PIB d’Àustria, i és un 76% de la força laboral.
LIECHTENSTEIN

Liechtenstein és sens dubte un país petit, però no per això té una economia limitada. Ben al contrari, el país gaudeix de més de 4000 negocis i gairebé tants llocs de treballs com habitants.

Liechtenstein és un excel·lent lloc per establir un negoci pels diversos motius. És un país amb un creixement que pot ser molt atractiu tan per grans empreses com per petits negocis, a més de comptar amb personal altament capacitat, tant del propi principat com dels països veïns.  Es tracta d'un país que, tot i gaudir de grans paratges naturals, esta altament industrialitzat, a més de posar a l'abast d'empreses nombroses avantatges financeres.

Si parlem del pressupost estatal, cal dir que Liechtenstein és un dels pocs països sense deutes financeres. En lloc de deute nacional, el país te grans reserves monetàries degut a la disciplina pressupostaria estatal. Això es tradueix en un sector públic amb molts recursos, creant un clima legal i econòmic molt positiu pels habitants.
El principal sector econòmic de Liechtenstein, com dèiem, és la indústria, però també la manufactura i el sector dels serveis. L'agricultura, tradicionalment el sector més fort del país, té un paper marginal avui dia. Per contra, el turisme i les activitats derivades d' ell, han esdevingut, amb el pas dels anys, una font d'ingressos molt important pel país.



Gràfic comparatiu del PIB per càpita. Com ja hem parlat en aquest blog, gran part de la popularitat de Liechtenstein a l'hora d'establir negocis es deu a les baixes taxes fiscals, una situació similar a la que es dona a Suïssa, país veí.
Veiem com per diverses circumstàncies, Liechtenstein és un important punt financer europeu, que prové de serveis financers a d'altres països de la UE i els EUA. Les tradicionals i properes relacions amb Suïssa han fet que el franc suïs sigui moneda oficial també a Liechtenstein, cosa que dona accés privilegiat a les empreses del país veí. Al marc legal, Liechtenstein esta compromès amb els estendards del OECD sobre transparència i intercanvi de informació coma mesura efectiva per combatre el frau fiscal.
Si parlem del comerç internacional, veiem que Liechtenstein és en realitat un país de pocs recursos naturals, cosa que fa el comerç exterior imprescindible.
Dades  econòmiques:
Llocs de treball: 35.829.
-Agricultura  0,8%
-Industria  39,4%
-Serveis 59,9%
Nombre d'empreses: 4097
-de més de 250 treballadors: 17
-de més de 50: 83
-de més de 10: 443
-d'un a 9 treballadors: 3554
Salari mitjà: 6,257 francs suissos (5707€)
D'aquestes dades deduïm que Liechtenstein és un país on la industria i el comerç tenen un pes important, però no és lloc de grans corporacions i empreses, si no, en la seva majoria, de petits i mitjans negocis. Veiem també com l'agricultura té ja una tasca marginal i produeix poca riquesa a la regió, al contrari que el sector de la industria i especialment els serveis, doncs dos dels principals que ofereix el país són el sector bancari i el turisme. Es fa evident, com dèiem, que els llocs de treball igualin i gairebé superin la població adulta en edat de treballar, donant una quantitat d'oferta molt superior a la de demanda. I si bé és cert que el cost de vida a un país com liechtenstein pot considerar-se alt, veiem com el salari mitjà és també força elevat.